Helytörténet

Egy település könyvtárának feladatai közé tartozik az adott község, város történetére vonatkozó dokumentumok gyűjtése, megőrzése és feldolgozása.
Felgyorsuló világunkban egyre nagyobb szükség van visszanézni közvetlen környezetünk, lakóközösségünk múltjába, hagyományaiba, hogy identitásunkat megőrizhessük.


Bényei Miklós így ír erről:
„A globalizálódás hatalmas és alighanem feltartóztathatatlan, ám az egyes ember számára nehezen megfogható, átélhető, ugyanakkor bizonytalanságokkal terhelt áramlatában a nemzeti és a helyi értékek, a történelmi hagyományok jelentik a biztos fogódzót, a lelki és erkölcsi támaszt. Ezen értékek feltárásában, megismertetésében, az azonosságtudat erősítésében felbecsülhetetlen szerepe van a helytörténetírásnak…”


Könyvtárunkban a  helytörténeti dokumentumok külön szobában kerültek elhelyezésre. A könyvtáros segítségével kutathatják, használhatják a több ezer, Mindszentre vonatkozó monográfiát, tanulmányt, kéziratot, levéltári anyagot, szórólapot, plakátot.


A gyűjteményben megtalálhatók a megyei napilap Mindszentre vonatkozó cikkei, fotóarchívum és helytörténeti videofilmek, a városra vonatkozó szakdolgozatok.


A gyűjteményben található dokumentumok nem kölcsönözhetőek!

 

http://www.friweb.hu/keller/Oroksegunk/html/kultura.htm

Dokumentumok Impresszum